Інгредієнти
Пісочне тісто | |
225 г | |
0,5 ч. ложки | |
2 ст. ложки | |
155 г | |
до 5 ст. ложки | |
лимонний курд | |
лимони (125 мл сік+цедра 1 лимона)
| 3 шт. |
400 мл | |
3 ст. ложки | |
250 г | |
4 шт. | |
80 г | |
меренга | |
4 шт. | |
200 г | |
4 ст. ложки | |
Розраховано на 8 порцій |
Приготування
Спочатку приготуємо лимонний курд:
Натираємо цедру одного лимона.
З трьох лимонів вичавлюємо сік (щоб вийшло 125 мл) і проціджуємо.
Виливаємо в сотейник молоко, додаємо цукор, доводимо до кипіння.
Жовтки розтираємо з крохмалем
і вливаємо в них кипляче молоко, безперервно помішуючи.
Повертаємо на вогонь. Постійно помішує і готуємо до загустіння. Додаємо цедру, лимонний сік і вершкове масло.
Безперервно помішувати на повільному вогні хвилини 2-3, щоб вийшла однорідна густа маса. Знімаємо з вогню й даємо охолонути.
Далі готуємо пісочне тісто:
Масло кімнатної температури збиваємо з цукром, додаємо жовтки і продовжуємо збивати.
Додаємо борошно і вимішуємо тісто. Додаємо 5 ст. л. холодної води. Тісто має бути еластичним, однорідним, легко скочуватися в кулю.
У форму для випічки (в мене силіконова. краще користуватися роз'емною) кладемо тісто
і разрівнюємо по всій формі однорідним шаром, робимо високі бортики. Стежимо, щоб не було розривів і дірочок в тісті. Відправляємо в холодильник на пів години.
Діставши з холодильника гарненько придавлюємо, щоб ніде не залишилося повітряних «кишень». Наколюємо виделкою по всій площі
і відправляємо в духовку на 20 хвилин при 180 градусах. Дістаємо з духовки і даємо охолонути.
Готуємо меренгу:
У яєчні білки додаємо 4 столові ложки води (по ложці на один білок) і засипаємо цукор.
Миску з білками ставимо над каструлею з киплячою водою і постійно збиваємо міксером спочатку на низькій швидкості (близько 4 хвилин),
потім на високій (ще близько 4 хвилин). За цей час суміш з рідкої стане досить щільною, збільшиться в об'ємі і побіліє.
Миску знімаємо з водяної бані і продовжуємо збивати на високій швидкості ще 4-5 хвилин, поки суміш не охолоне. На цьому етапі меренга стане повітряної, пластичною і її можна буде зберігати вхолодильнику кілька годин (до того, як вона застигне ).
З'єднуємо пиріг:
Виливаємо курд на тісто,
зверху прикрашаємо меренгами.
Якщо немає кондитерського мішка, використовуйте пакет з відрізаним краєм, або просто викладіть зверху ложкою «шапку». Ставимо пиріг в духовку на 10 хвилин при 150 градусах, щоб меренги зверху злегка зарум'янилися.
Бажано, щоб після випічки лимонний пиріг з меренгою ніч постояв у холодильнику, інакше курд буде розтікатися.
Смачного!
Натираємо цедру одного лимона.
З трьох лимонів вичавлюємо сік (щоб вийшло 125 мл) і проціджуємо.
Виливаємо в сотейник молоко, додаємо цукор, доводимо до кипіння.
Жовтки розтираємо з крохмалем
і вливаємо в них кипляче молоко, безперервно помішуючи.
Повертаємо на вогонь. Постійно помішує і готуємо до загустіння. Додаємо цедру, лимонний сік і вершкове масло.
Безперервно помішувати на повільному вогні хвилини 2-3, щоб вийшла однорідна густа маса. Знімаємо з вогню й даємо охолонути.
Далі готуємо пісочне тісто:
Масло кімнатної температури збиваємо з цукром, додаємо жовтки і продовжуємо збивати.
Додаємо борошно і вимішуємо тісто. Додаємо 5 ст. л. холодної води. Тісто має бути еластичним, однорідним, легко скочуватися в кулю.
У форму для випічки (в мене силіконова. краще користуватися роз'емною) кладемо тісто
і разрівнюємо по всій формі однорідним шаром, робимо високі бортики. Стежимо, щоб не було розривів і дірочок в тісті. Відправляємо в холодильник на пів години.
Діставши з холодильника гарненько придавлюємо, щоб ніде не залишилося повітряних «кишень». Наколюємо виделкою по всій площі
і відправляємо в духовку на 20 хвилин при 180 градусах. Дістаємо з духовки і даємо охолонути.
Готуємо меренгу:
У яєчні білки додаємо 4 столові ложки води (по ложці на один білок) і засипаємо цукор.
Миску з білками ставимо над каструлею з киплячою водою і постійно збиваємо міксером спочатку на низькій швидкості (близько 4 хвилин),
потім на високій (ще близько 4 хвилин). За цей час суміш з рідкої стане досить щільною, збільшиться в об'ємі і побіліє.
Миску знімаємо з водяної бані і продовжуємо збивати на високій швидкості ще 4-5 хвилин, поки суміш не охолоне. На цьому етапі меренга стане повітряної, пластичною і її можна буде зберігати вхолодильнику кілька годин (до того, як вона застигне ).
З'єднуємо пиріг:
Виливаємо курд на тісто,
зверху прикрашаємо меренгами.
Якщо немає кондитерського мішка, використовуйте пакет з відрізаним краєм, або просто викладіть зверху ложкою «шапку». Ставимо пиріг в духовку на 10 хвилин при 150 градусах, щоб меренги зверху злегка зарум'янилися.
Бажано, щоб після випічки лимонний пиріг з меренгою ніч постояв у холодильнику, інакше курд буде розтікатися.
Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар